Svimmelhet krystallsyke

Opplever du å være ør, ustø, lett i hodet eller at du er på en båt? At du har bomull i hodet, balanseproblemer, er lettere beruset og på gyngende grunn – og gjerne med tåkesyn? Akutt svimmelhet kommer i mange former, og er i Norge en sekke-diagnose som innbefatter mange følelser og tilstander.

Covid 19 

Vi jobber ut i fra bransjestandardene utformet av FHI og HDIR for å hindre spredning av covid-19. Du kan lese mer om disse HER

 

Svimmelhet er en falsk følelse av at man selv eller omgivelsene er i bevegelse. I dagligtalen brukes også uttrykk som at det svartner for øynene, at man holder på å besvime, samt forvirring eller høydeskrekk
symptomer-krystallsyken-meta

Se hvordan krystallsyken kan behandles


Reposisjonerings-behandling av krystallsyke kan om klinisk indikert, gjøres to ganger på samme konsultasjon, men som regel er det nok med en. Gjennomsnittlig er det tilstrekkelig med 2-4 påfølgende behandlinger.

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss for konsultasjon

behandling-krystallsyken-meta

Behandling

Les mer om hvordan krystallsyken kan behandles
Svimmelhet
symptomer-krystallsyken-meta

Symptomer

Symptomer på krystallsyke er svimmelhet og ufrivillige rytmiske øyebevegelser
Symptomer
trening-krystallsyken-meta

Trening

Etter endt behandling av krystallsyke får alle pasienter øvelser for å rekalibrere balanseorganet
Trening
smil
Endelig et sted der jeg ble tatt seriøst. Deilig å ikke være svimmel mer.
Kari 62
stjerne2
smil
Trodde aldri jeg skulle bli kvitt svimmelheten, men etter noen runder hos mirakelmannen Olve Lyngset kan jeg være aktiv og ikke minst leke med barnebarna.
Vigdis 56
stjerne2
smil
Grundig undersøkelse, effektiv behandling og raskt tilbake til livet!
Ola 44
stjerne2
smil
Etter å ha prøvd alt er det fantastisk å endelig være kvitt svimmelheten.
Janne 35
stjerne2

Krystallsyke kan behandles effektivt

Hva gjør at man opplever akutt svimmelhet?

For å kunne forstå hva som gjør en svimmel må vi først se på de systemene som skaper kroppslig balanse. Hjernen bruker 3 sanseorganer til å sette sammen et bilde av hvor kroppen er i forhold til seg selv og i forhold til verden.


De tre systemene hjernen bruker er:

  • Propriosepsjon (kroppsbevissthet / leddsans) – via små strekk-følere i sener, muskler og ledd.
  • Synet – øynene forteller oss hva som er rett, opp eller ned.
  • Balanseorganet / vestibulærapparatet  – forteller oss hvor vi er i forhold til verden (gravitasjonen).

Hjernen får nesten konstant «input» fra disse systemene – og når disse gir samsvarende informasjon, tolker hjernen dette som at vi er i balanse.
 

Hvordan oppstår akutt svimmelhet?

Undersøkelse før behandling av akutt svimmelhet

Vår behandling starter med at vi går i dybden på syke-historikk, etterfulgt av en grundig nevrologisk undersøkelse. Dette for å utelukke andre årsaker til svimmelhet, som kan gi grunnlag for billeddiagnostikk og eventuelt videre henvisning til annen behandling.

Etter den klassiske nevrologiske undersøkelsen bruker vi flere typer avanserte verktøy for å evaluere og dokumentere funksjonen til de forskjellig delene av nervesystemet som kan skape svimmelhet. Dette innbefatter øye-undersøkelse, med fokus på reflekser og nystagmus (en rykkende øyebevegelse som ofte ses ved svimmelhet), balanse-organets funksjon og kroppens tilbakemelding om hvor den er i tid og rom.

Vi ser på hvordan disse tre systemene samkjøres, og hvordan de kan fungere feil i forskjellige sykdomsprosesser som medfører svimmelhet. Denne undersøkelsen gir oss informasjon som peker mot ett eller flere av systemene som ikke fungerer optimalt, og som derfor skaper svimmelhet eller balanseproblemer.

Vi bruker spesielle briller for å evaluere øyefunksjonen. For å kunne stille en riktig diagnose er det helt avgjørende å ha riktig kompetanse og utstyr. Spesielt med krystallsyke er det den karakteristiske, nappende øyebevegelsen (nystagmus) som vi ser etter.

Det er helt avgjørende å undersøke pasienten når denne ikke har mulighet til å stirre (fiksere) på noe. Om pasienten kan stirre på noe vil man kunne bremse (inhibere) den klassiske nystagmiske øyebevegelsen.

Andre årsaker til svimmelhet gir også karakteristiske øyebevegelser som er klart diagnostiske.


Testing for Krystallsyken

Når alle andre mulige årsaker til pasientens svimmelhets-symptomer er utelukket, vil det testes spesifikt for krystaller. Dette gjøres ved en test som heter Dix-Hallpike. Denne gjennomføres ved at pasienten sitter med infrarøde briller på, og blir så rolig og kontrollert – med hodet lett rotert – lagt ned på ryggen.

Målet er å fremprovosere bevegelse av krystallene og observere krystallenes indirekte effekt på øyebevegelsene.

Normalt vil pasienten oppleve akutt svimmelhet under testen – men dette er en svimmelhet som kun varer i noen få sekunder, og de fleste opplever ikke dette som veldig skremmende eller at de blir uvel. Når den spesifikke nystagmussen er observert – og den responderer slik som forventet – er diagnosen stort sett 100 % riktig.

 
Hvorfor blir jeg mindre svimmel om jeg snur meg helt rolig i sengen? 
Hvorfor blir jeg så stiv i nakken av krystallsyke?
Er svimmelhet når jeg snur meg i sengen alltid krystallsyke?
Når bør jeg oppsøke lege eller tilkalle ambulanse når jeg er svimmel.
Del denne siden på:

Vi er spesialister på behandling av krystallsyke. 
Ønsker du en time hos oss? Eller har du spørsmål?


Ta kontakt